Ο κύκλος τραγουδιών του Σούμπερτ “Χειμωνιάτικο Ταξίδι” αποτελει τον ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου του λήντ, και το μεγάλο παράσημο στην καριέρρα ενός τραγουδιστή.
Τα τραγούδια αυτά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο , ένα μουσικό ταξίδι στη ζωή και τον θάνατο.
Ο Δημήτρης Τηλιακός και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσσος, και οι δύο με μιά σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό, ηχογράφησαν πρόσφατα στην εταιρεία ΝΑVIS το έργο του Σούμπερτ.
Δεν θα συγκρίνω την ερμηνεία του Δ.Τηλιακού με τις τόσες εκατοντάδες που υπάρχουν αυτού του έργου, και μάλιστα απο τραγουδιστές μεγάλου διαμετρήματος, γιατί η ερμηνεία του φέρνει έναν καινούργιο αέρα στα τραγούδια αυτά, μια ερμηνεία ιδιαίτερα σύγχρονη , φρέσκια, και απελευθερωμένη απο μανιερισμούς και υπερβολές που συναντάμε συχνά σε ορισμένες ερμηνείες.
Δεν θα συναντήσει κανείς εδώ έναν άκρατο ρομαντισμό, ή κάποιον “φτηνό” συναισθηματισμό, αντίθετα ο Τηλιακός κρατάει απόλυτα τις ισορροπίες χωρίς να τείνει σε μια ρομαντική η συναισθηματική απολυτότητα, αντίθετα μας τα δίνει αυτά τα στοιχεία με μία ισορροπία, με μια σωστή δόση απόλυτα ελεγμένη, που μας αποκαλύπτει την συναισθηματική δυναμική των κειμένωνμε μία Ελληνικής άποψης τραγικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο απο την αισθητική απλότητα του εσωτερικού κόσμου του ερμηνευτή, όσο και απο την σκηνική του πείρα στην όπερα. Ετσι ακούμε τα τραγούδια αυτά με μια “θεατρικότητα” που καμπυλώνεται απο την χαρά μέχρι το εσωτερικό δράμα και τα συναισθήματα που γενά ο θάνατος.
Συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτό είναι ο πιανίστας Β.Βαρβαρέσσος, ο οποίος ακολουθεί τον ερμηνευτή με μια συγκινητική ταπεινότητα, χωρίς να προβάλλει τον εαυτό του πάνω απο τον τραγουδιστή, αλλά όπως ένας σωστός “συνοδός” , παραμένει στο ίδιο αισθητικό και μουσικό επίπεδο με αυτόν.
Ο δίσκος αυτός είναι ένα πραγματικό απόκτημα, και χαίρομαι ιδιαίτερα που ένας Ελληνας τραγουδιστής ηχογράφησε αυτό το τεράστιο έργο, χωρίς να είναι δέσμιος παλαιότερων ερμηνειών, αλλά φέρνοντας μια καινούργια άποψη, σύγχρονη και απόλυτα συναισθηματικά και μουσικά ισορροπημένη.