Ο Χάρης Βρόντος είναι από τους λίγους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες που είναι συγχρόνως μουσικοκριτικός και συγγραφέας. Η αγάπη του για την ποίηση είναι γνωστή σε όσους τον γνωρίζουν, άλλωστε οι περισσότερες συνθέσεις του είναι βασισμένες στην ποίηση.
Έτσι στις 6/3/2023 μας παρουσίασε έναν κύκλο τραγουδιών βασισμένων πάνω στην ποίηση του Καβάφη μίας περιόδου που καλύπτει τα έτη 1979 έως 2019. 11 λοιπόν συνθέσεις για σοπράνο, βαρύτονο και σύνολο δωματίου. Τα έργα διάβασε ο τροβαδούρος Περικλής Χειλάς, και παρουσίασε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημητρούλης. Τραγούδησαν οι Μαρισία Παπαλεξίου και ο Κώστας Μαυρογένης. Συμμετείχαν οι μουσικοί Μαριλένα Δωρή (φλάουτο), Σπύρος Κοντός (όμποε), Χρήστος Γκίνος (κλαρινέτο), Κλαίρ Ντεμελενάρ (βιολοντσέλλο), καί ο Νίκος Βασιλείου Πιάνο και διεύθυνση.
Δεν είχα ξανακούσει αυτά τα τραγούδια, και έτσι ανακάλυψα έναν υπέροχο κόσμο όπου η μουσική και η ποίηση έδεναν σε ένα ενιαίο σύνολο, άλλοτε λυρικό, άλλοτε δραματικό, αποκαλύπτοντάς μας τα συναισθήματα και τις εικόνες που δημιουργούνταν στον ψυχισμό του Χ.Βρόντου.
Ιδιαίτερα απαιτητικό ήταν το μοναδικό κομμάτι χωρίς λόγια “Πρόλογος στον Κ.Π.Καβάφη” για βιολοντσέλο και πιάνο έργο του 1981 με εξαιρετικές απαιτήσεις που απέδωσε με υποδειγματικό τρόπο η Βιολοντσελίστα Κλαίρ Ντεμελενέρ. Πραγματικά chapeux Madame, για την άψογη τεχνική σας και την μουσικότητά σας. Ευτυχώς που το ανακάλυψε στο συρτάρι του, χαμένο, γιατί άξιζε να το ακούσουμε.Η Μαρισία Παπαλεξίου διαθέτει μια δυνατή λυρική φωνή που απέδωσε άψογα τα τραγούδια που της αναλογούσαν. Ο Κώστας Μαυρογένης με την σκοτεινή βαθειά φωνή του ερμήνευσε υπέροχα τα τραγούδια του Καβάφη, όμως η περιορισμένη ακουστικότητα του χώρου δεν ήταν ιδανική για το εύρος των φωνών, ένα πρόβλημα που πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει σε αυτή την Αίθουσα, τουλάχιστον ως προς τις φωνές.
Άξια καταχειροκροτήθηκαν όλοι οι καλλιτέχνες, έδωσαν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους.

Εξαιρετικό το βιβλιαράκι που συνόδευε τη συναυλία, απο τα ωραιότερα προγράμματα που έχω δεί. Ο Χ.Βρόντος πραγματικά σέβεται το κοινό του.

Σχεδιασμός του Γιάννη Μαμάη, εκδόσεις Gutenberg, που μεζί με την autodia, ήταν χορηγοί. Η βραδυά είχε δωρεάν είσοδο για το κοινό. Ιδρυμα Θεοχαράκη.

ΦΩΤΟ:S.Kyriakopoulos