Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών βρίσκεται στην χρυσή της περίοδο, ιδιαίτερα απο τότε που την ανέλαβε ο καταξιωμένος Αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός. Είχαμε την ευκαιρεία να αξιολογήσουμε την εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας σε μια συναυλία που προσωπικά θεωρώ πως είναι σταθμός στην ιστορία της Ορχήστρας όσο και στη μουσική ζωή του τόπου μας.
Στις 1/4/2022 στην Αίθουσα Λαμπράκη στο Μέγαρο, απολαύσαμε τόσο την Κ.Ο.Α όσο και την θρυλική πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια στο απαιτητικό Κοντσέρτο για πιάνο Νο 2 του Γιοχάννες Μπράμς, ένα απο τα πιό εμβληματικά κοντσέρτα για πιάνο.
Η συναυλία ξεκίνησε με την Πρώτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς σύνθεση του 1924, που προτοπαρουσιάστηκε στο Λένινγκραντ, ενώ το 1927 δόθηκε η πρεμιέρα του έργου στο βερολίνο υπό την διεύθυνση του Μπρούνο Βάλτερ και μια χρονιά αργότερα παρουσιάστηκε στην Αμερική απο τον Λέοπολντ Στοκόφσκι, κανοντας έτσι το όνομα του Σοστακόβιτς γνωστό στον κόσμο.
Είναι μια νεανική σύνθεση με επιροές απο τον Στραβίνσκυ, τον Προκόφιεφ και τον Χίντεμιτ, και όπως μας ενημερώνει και το σημείωμα στο πρόγραμμα του Τίτου Γουβέλη έχει “…μερικές λυρικές της στιγμές Τσαικόφσκυ ενότητες αισθαντικής εσωστρεφούς ρητορικής Μάλερ, τα μηχανιστικά περάσματα Στραβίνσκυ”.
Ο Λουκάς Καρυτινός αντιμετώπισε την παρτιτούρα με ένταση τονίζοντας τα ρυθμικά στοιχεία του έργου αποκαλύπτοντάς μας όλο το νεανικό πάθος και τις έντονες αντιθέσεις των συναισθημάτων που εκφράζονται μέσα απο την μουσική. Η Ορχήστρα ερμήνευσε το έργο με ακρίβεια και απόλυτη συνέπεια και έναν ήχο στοιβαρό αλλά και λυρικό. Μία υποδειγματική ερμηνεία απο όλες τις απόψεις.
Η ερμηνεία του 2ου Κοντσέρτου για πιάνο του Μπράμς που ερμήνευσε η Λεόνσκαγια ήταν αποκαλυπτική. Σπάνια έχει κανείς την ευκαιρεία να ακούσει μια ερμηνεία με βάθος και βαθεια γνώση της παρτιτούρας όπως αυτή της Λεόνσκαγια. Απεφυγε τις μεγαλοστομίες και μια “βαρειά” υπερβολικά ρομαντική ερμηνεία , δίνοντας μια αύρα ,φρεσκάδας , νεανικότητας και αμεσότητας αφήνοντας στην άκρη την ερμηνευτική άποψη που πολλοί πιανίστες ακολουθούν αυτή, του “ακαδημαικού” Μπράμς.
Ηταν μία εξαιρετική συναυλία μία συναυλία ορόσημο στην ιστορία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μια ορχήστρα που βρίσκεται σε ένα διεθνές επίπεδο δίπλα στις μεγάλες Ευρωπαικές Ορχήστρες.