Μια Ορχήστρα απο κιθάρες δεν είναι κάτι το συνηθισμένο στον τόπο μας, όμως ο γνωστός κιθαρίστας Αλέξανδρος Παπαρίζος κάλυψε αυτή την έλλειψη δημιουργώντας την Ορχήστρα Santa Barbara Guitar Orchestra απο μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, με την αρωγή του αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη (Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων) και του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας Γεώργιου Καπλάνη .Η Ορχήστρα ξεκίνησε το 2011 ουσιαστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς έχοντας σαν πρωταρχικό της στόχο να ενώσει το ταλέντο και τις δυνάμεις νέων κιθαριστών. Ομως η πόρτα της Ορχήστρας είναι ανοιχτή στους μουσικούς όλων των ειδικοτήτων, έγχορδα, πιανίστες, πνευστά, φωνές, λυρικούς καλλιτέχνες. Στα πέντε αυτά χρόνια της ύπαρξής της έχει δώσει συναυλίες σέ όλη σχεδόν την επικράτεια. Εμείς είχαμε την χαρά να την απολάυσουμε σε μια εξαιρετική Χριστουγενιάτικη συναυλία στο φουαγιέ της Αίθουσας Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής όπου είχε προσκαλεσθεί για μια σειρά συναυλιών απο τον ΟΜΜΑ.

Στη συναυλία αυτή απολαύσαμε μια σειρά απο εξαιρετικές ερμηνείες κομματιών κλασσικών και μη συνθετών , με αποκορύφωμα μια αποθεωτική εκτέλεση γεμάτη νεύρο και φωτιά του Liber Tango του Αστορ Πιατσόλλα. Η Ορχήστρα που αποτελείται απο παιδιά απο 15 χρονών μέχρι 25, έδωσε τον καλλύτερο εαυτό της. Η εμπνευσμένη μουσική διεύθυνση του εξαιρετικού Αλέξανδρου Παπαρίζου μας χάρισε δύο ώρες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ερμηνείες δύσκολων κομματιών, που αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται απλά κομμάτια, αποδεικνύουν τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν στην ερμηνεία τους. Ολα τα παιδιά της Ορχήστρας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο,δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει πως πολλά απο αυτά είναι ακόμα μαθητές. Εδειχναν να κατέχουν απόλυτα την κιθάρα και τα μυστικά της, απόλυτα κυρίαρχοι του ήχου τους.

Φυσικά ανάμεσά τους υπήρχαν και επαγγελματίες μουσικοί που εναρμονίστηκασν πλήρως με τα παιδιά. Αυτό είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση γιατί έτσι οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συμπράξουν με φτασμένους μουσικούς και να διδαχθούν πολλά απο αυτούς.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την εξαιρετική ερμηνεία του πιανίστα Μιχάλη Τασόπουλου, ο οποίος συνόδευσε την Ορχήστρα. Ενας ταλαντούχος μουσικός.

Δίκαια λοιπόν το κοινό τους αποθέωσε και ας μή βρισκόντουσαν σε μια κανονική Αίθουσα Συναυλιών, άλλωστε η αμεσότητα που αναπτύχθηκε με το κοινό ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Συγχαρητήρια λοιπόν στο Μέγαρο που είχε αυτή την εξαιρετική ιδέα που ελπίζουμε να υιοθετήσουν, αλλά και να μεταφέρουν αυτή τη συναυλία σε μια απο τις αίθουσες του Μεγάρου όπου το κοινό θα μπορέσει να τους απολαύσει σε ένα πιό απαιτητικό ρεπερτόριο και με την ησυχία που δεν υπάρχει σε έναν ανοιχτό χώρο όπως το φουαγιέ.

Ιδιαίτερη μνεία αποδίδεται στους Καθηγητές και Σολίστες Σπύρο Κουκάκη και Αχιλλέα Ακριτίδη που είναι σημαντικοί και αναπόσπαστοι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια.