Οι περισσότεροι μελετητές της ζωής της Μαρίας Κάλλας, ελάχιστα αναφέρονται στην Ελληνική περίοδο της ζωής της. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα ντοκυμαντέρ αφιερωμένα στην μεγάλη ντίβα. Ελλειπε λοιπόν μια τέτοια αναφορά που να εστιάζει στην περίοδο αυτή, κενό που συμπληρώθηκε απο το εξαιρετικό απο όλες τις απόψεις ντοκυμανταίρ του Βασίλη Λούρα για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ού αιώνα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, και σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Escape.
Το νοκυμανταίρ εστιάζει με άγνωστο μεχρι τώρα υλικό που δεν έχουμε ξαναδεί, όπως η συναυλία στην Λευκάδα όπου με τη συνοδεία του Κυριάκου Σφέτσα ερμήνευσε μια άρια απο την “Καβαλλερία Ρουστικάνα” ένα εξαιρετικά πολύτιμο υλικό.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ενδελεχής έρευνα σε βάθος, που παρουσιάζεται στον θεατή χωρίς υπερβολές ,συναισθηματικές αποχρώσεις, και “κουτσομπολίστηκη” διάθεση, όπως συχνά συμβαίνει. Τα γεγονότα παρουσιάζονται αυτούσια και και με σοβαρότητα, τίποτα υπερβολικό. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και κυρίως στον Βασίλη Λούρα για την εξαιρετική ερευνά του. Αξίζει να βγεί σε DVD και να παρουσιαστεί στο εξωτερικό.

Χορηγός του προγράμματος της ΕΛΣ για το Έτος Κάλλας είναι η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.