«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

    Όχι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δεν ταξίδεψε στην Αμερική, ταξίδεψε όμως τους ακροατές της με την νέα σειρά συναυλιών «Μουσικές του Νέου Κόσμου» αφιερωμένες σε Αμερικανούς συνθέτες και σε συνθέτες Ευρωπαίους που έζησαν εκεί.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η Κ.Ο.Α ζει την δεύτερη άνοιξή της, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Η εμπνευσμένη διεύθυνση του Β.Χριστόπουλου έχει δώσει νέα πνοή στην Ορχήστρα η οποία μπορεί να πει κανείς πως συγκαταλέγεται πλέον στις καλλίτερες της Ευρώπης. Τόσο η ποιότητα του ήχου της , όσο και ο προγραμματισμός της , δείχνει φαντασία και προοπτικές για μια πολύ μεγάλη εξέλιξη.

 

Η συναυλία που παρακολούθησα στις  1/11/2013 στην Αίθουσα Χ.Λαμπράκης του Μεγάρου Αθηνών ξεκίνησε με ένα πολύ ενδιαφέρον έργο του γνωστού μας από τον κινηματογράφο Τζων Ουίλιαμς την «Φανφάρα της Ελευθερίας», εξαγγελτικό έργο για να ακολουθήση μια εξαιρετική ερμηνεία του Κοντσέρτου για πιάνο και Ορχήστρα του Εντουαρντ  Μακντάουελ, ένα πολύ ενδιαφέρον έργο που ερμήνευσε με ιδιαίτερη θέρμη ο πιανίστας Χαράλαμπος Αγγελόπουλος.

Με το περίφημο «Αντάτζιο» του Σάμιουελ Μπάρμπερ η Ορχήστρα είχε την ευκαιρία να επιδείξει τον βελούδινο ήχο των εγχόρδων, ενώ με την «Φανφάρα για τον κοινό άνθρωπο» του Α.Κόπλαντ απολαύσαμε τον κρυστάλλινο , λαμπερό ήχο των πνευστών.

Πολύ όμορφο και ποιητικό τοέργο του Κρίστοφερ Θεοφανίδη  «Το ιριδίζον σώμα» , ενώ η συναυλία έκλεισε με μια εξαιρετική ερμηνεία του σύντομου έργου του Τζών Ανταμς «Μία σύντομη βόλτα σ’ ένα γρήγορο μηχάνημα» ένα πραγματικό tour de force  της Ορχήστρας.

Η μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Ολιβιέρι- Μάνροου υπήρξε υποδειγματική, σε μια συναυλία με ιδιαίτερες απαιτήσεις, όπου η Ορχήστρα επέδειξε τις μεγάλες ικανότητές της.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στις πολύ ενδιαφέρουσες αυτές συναυλίες.