Οι  Solisti Veneti είναι παλιοί γνώριμοι στο Αθηναικό κοινό, έχοντας δώσει πολλές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αξέχαστη θα μας μείνει η παράσταση του “Ορφέα” του Μοντεβέρντι που διήυθυνε ο Claudio Scimone.

Δυστυχώς στην συναυλία που παρακολουθήσαμε στις 10 Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η απουσία του ήταν αισθητή, είχε αποβιώσει λίγο καιρό πρίν στην Ιταλία. Η συναυλία αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του, και η Ορχήστρα έπαιξε χωρίς Μαέστρο.

Η κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου, αγαπητή καλλιτέχνης τόσο στον Scimone, όσο και στην Ορχήστρα, μαζί έχουν δώσει συναυλίες και ηχογράφησαν έναν δίσκο “Vivaldi ma non Solo”, εμφανίσθηκε στη συναυλία αυτή αποτείοντας φόρο τιμής στον μεγάλο μαέστρο και δάσκαλο.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον αγαπημένο συνθέτη του Scimone τον Βιβάλντι με κοντσέρτα και άριες απο τις όπερές του.

Στη συναυλία αυτή η Μαρίτα Παπαρίζου ξεδίπλωσε όλη της την τέχνη, αποδεικνύοντας πως είναι μια αναμφισβήτητη ερμηνεύτρια της μουσικής του Βιβάλντι. Το ρεπερτόριό της δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική Μπαρόκ, αλλά και στον Ροσσίνι, αγαπημένο της συνθέτη, (μάλιστα αρχικά η συναυλία αυτή επρόκειτο να είναι αφιερωμένη στον Ροσσίνι και συγκεκριμένα σε άριες απο τις λιγότερο γνωστές του όπερες), όπως και στη Μεσαιωνική μουσική ( με συναυλίες με έργα του Αλφόνσου του Σοφού), καθώς και στο Γαλλικό τραγούδι.

Στη συναυλία αυτή ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο και με μια άψογη τεχνική, απαιτητικές άριες απο τον Μαινόμενο Ορλάνδο , τον Φαρνάκη και τον Μοντεζούμα. Σαν φόρο τιμής τραγούδησε με συγκινητικό τρόπο το Eja Mater απο το Stabat Mater του Βιβάλντι, μια απο τις συγκινητικότερες στιγμές της βραδυάς.

Εκεί όμως που απολάυσαμε την τεχνική της και την ερμηνεία της ήταν στην άρια “se lento ancora il fulmine ..” απο τον Argippo του Βιβάλντι, έργο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ερμηνεύτικε σε Πρώτη Πανελλήνια παρουσίαση απο την Μαρίτα Παπαρίζου.

Οι Solisti Veneti απο την πλευρά τους ερμήνευσαν με τον μοναδικό τους ήχο Κοντσέρτα του Βιβάλντι, και έργα του Ροσσίνι και του Μποκερίνι. Δυστυχώς το πρόγραμα δεν αναφέρει τα ονόματα του εξαιρετικού κλαρινετίστα που ερμήνευσε τις Παραλλαγές για κλαρινέττο και Ορχήστρα απο όπερες του Ροσίνι, καθώς και τον εξαιρετικό βιολιστή που ερμηνευσε τις Παραλαγές του Παγκανίνι για βιολι και Ορχήστρα πάνω στον “Μωυσή στην Αίγυπτο” του Ροσσίνι.

Στο τέλος μας προσέφερεαν μια εξαιρετική ερμηνεία του έργου του Μποκερίνι “Ιil ritratto di Madrid”.

Μια απολαυστική συναυλία που ελπίζουμε να επαναληφθεί σύντομα.