Πολύ σπάνια στην Αθήμα έχουμε την δυνατότητα να ακούμε ένα συγκρότημα ου επιπέδου του Balthasar Neumann Ensemble ειδικευμένο στην μουσική Μπαρόκ και όχι μόνο.
Ο Thomas Hengelbroek και το συγκρότημά του, παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής το γνωστο Ρεκβιεμ του Β.Α.Μότσαρτ, με έναν μοναδικό τρόπο.
Ολοι οι σολίστες ήταν συγχρόνως και μέλη της Χορωδίας. Φωνές εξαιρετικές καλοδουλεμένες στο μπαρόκ ύφος, μας χάρισαν μια ερμηνεία του γνωστού έργου που πραγματικά ξεπερνούσε όσες έχω ακούσει μέχρι σήμερα. Καλοκουρδισμένη Ορχήστρα, σφιχτοδεμένη χορωδία και άψογοι σολίστες , ήταν η συνταγή μιας μοναδικής εμπειρίας.
Απο τους σολίστες, ξεχώρισε, αν μπορεί να το πεί κανείς η “αγορίστικη” φωνή της Katja Stuber, μια φωνή που θύμιζε boy alto. O Hengelbroek ακολούθησα ιδιάζουσα “tempi”, άλλοτε πολύ γρήγορα, άλλοτε πολύ αργά ρυθμίζοντας στην εντέλεια τις δυναμικές της ορχήστρας. Ποτέ δε έχω ξανακούσει το Dies Ira dies Illa να ξεκινάει με τέτοια θυελλώδη δύναμη και ένταση.
Ηταν μια ερμηνεία που πραγματικά πλησίαζε την τελειότητα.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η Missa superba του Johann Caspar Kerll, έργο πολύ αγαπητό στον Μπάχ και στον Χαίντελ, ο Μπάχ μάλιστα το είχε αντιγράψει στο σπίτι του αδελφού του όταν ήταν νέος.
Μία εξαιρετική βραδυά μουσικής προσφοράς απο έναν μεγάλο μαέστρο.