Είναι πολύ σπάνιο σε Συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα να παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα καλά μελετημένο και οργανωμένο που να ικανοποιεί εξίσου τον ειδικό όσο και τον απλό ακροατή. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είχαμε την τύχη να απολαύσουμε από την νεαρή μέτζο-σοπράνο Elina Garanca που ακολουθεί μια μεγάλη καριέρα σε όλο τον κόσμο αν και πολύ νέα. Γεννημένη το 1976 στη Λάτβια, πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 1998 στον μικρό ρόλο της Τζιοβάννα Σύμουρ στην «Αννα Μπολένα» του Ντονιτζέττι που παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .

E.Garanca in Bizet’s CARMEN

Να λοιπόν που ξαναήρθε στην χώρα μας, γνωστή πια διεθνώς για τους σκοπούς του Ιδρύματος «ΘΩΡΑΞ» , παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής (18/11/09) ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, πλαισιωμένη από την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με μουσικό διευθυντή τον Ion Marin.
Το πρόγραμμα άνοιξε με την άρια Κοντσέρτου του Μότσαρτ «Giunse alfin..» που χρησιμοποίησε αργότερα ο συνθέτης στους «Γάμους του Φίγκαρο», μια άρια που έδωσε την δυνατότητα στην καλλιτέχνιδα να ξεδιπλώσει τις λεπτές, ζεστές αποχρώσεις της φωνής της, νώ στην άρια από την «Επιείκεια του Τίτο» που ακολούθησε, απολαύσαμε την εξαιρετική της τεχνική, και την άμεμπτη κολορατούρα της. Μετά από την Εισαγωγή στον «Ναμπούκο» του Βέρντι ακολούθησε μια εξαιρετική ερμηνεία της άριας του Ρωμαίου από τους «Καπουλέττους και Μοντέγους» του Μπελλίνι. Εδώ η Garanca μας έδωσε έναν ηρωικό Ρωμαίο με μια φωνή σίγουρη και δραματική τονίζοντας στην εντέλεια τις μελωδικές φράσεις του Μπελλίνι, τόσο χαρακτηριστικές του ύφους του, αλλά και τα δραματικά στοιχεία της καμπαλέττας. Ο Μπελλίνι είναι ένας συνθέτης που ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά της φωνής της.
Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην Ισπανία με τραγούδια και άριες από θαρθουέλλες αλλά και την απαραίτητη «Κάρμεν» του Μπιζέ. Εδώ η Garanca έδειξε όλο της το ταμπεραμέντο , χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές. Έδειξε πως πραγματικά χαιρόταν το τραγούδι, και έκανε το κοινό να συμμετέχει στη μουσική ερμηνεία της. Φεύγοντας από την συναυλία όλοι είχαμε την αίσθηση πως περάσαμε μια πολύ όμορφη χαρούμενη βταδυά και αυτό οφείλεται στην προσωπικότητα της Elina Garanca.
H Oορχήστρα της ΕΡΤ έδωσε τον καλύτερο εαυτό της υπό την εμπνευσμένη μουσική διεύθυνση του τόσο άξιου Ion Marin.
Ελπίζουμε πως αυτή η προσπάθεια του Ιδρύματος «ΘΩΡΑΞ» που ξεκίνησε με την συναυλία του J.D.Florez το καλοκαίρι και τώρα με την Elina Garanca να συνεχιστεί και με άλλες συναυλίες αυτού του επιπέδου, με νέους άξιους τραγουδιστές . Mπράβο σε όλους τους παράγοντες της συναυλίας.