Το αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, της Ορχήστρας «Καμεράτα» έκλεισε στις 23 Απριλίου, με την Συναυλία στην Αίθουσα «Μητρόπουλος».
Η συναυλία περιελάμβανε αποκλειστικά έργα Μπαχ, τέσσερα Κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα.
Με την συνήθεια που επικρατεί πλέον να ερμηνεύονται τα έργα της περιόδου Μπαρόκ με όργανα εποχής, απορεί κανείς γιατί ακόμα ο Μπαχ ερμηνεύεται σε πιάνο και όχι σε τσέμπαλο, όπως εξ’ άλλου συνέβαινε και στην εποχή του. Η αλήθεια είναι πως ειδικά ο Μπαχ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους πιανίστες, και με δυσκολία θα τον άφηναν αποκλειστικά σε τσεμπαλίστες. Όταν μάλιστα υπάρχουν πιανίστες της εμβέλειας του Steuerman και του Lively που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, τότε αυτή η επιλογή δικαιώνεται απόλυτα.
Η ενδιαφέρουσα αυτή συναυλία ξεκίνησε με τα δύο Κοντσέρτα για πιάνο έργα BWV 1054 και 1058. Ο Steuerman είναι ένας πολύ μεγάλος μουσικός, με μεγάλη γκάμα έργων στο ρεπερτόριό του, η ερμηνεία του υπήρξε κάπως λυρική, με την καλή έννοια βέβαια, και προσπάθησε να βγάλει όλα τα ηχοχρώματα της μουσικής του Μπαχ, και με την ελάχιστη χρήση του πεντάλ, περιόρισε τον ηχητικό όγκο του πιάνου επιτρέποντας έτσι στην κάθε νότα να ακούγεται καθαρά και με απόλυτη διαύγεια.
Σε αντίθεση η ερμηνεία του David Lively στο κοντσέρτο BWV 1052 ήταν θυελλώδης και εντελώς αντίθετη από την λεπτή ευαισθησία του Steuerman. Το παίξιμό του έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια και δυναμικότητα, με μία μοναδική αίσθηση του ρυθμού. Είναι σίγουρα και καλός μαέστρος αφού έσωσε την Ορχήστρα αναλαμβάνοντας για λίγο τον ρόλο του μαέστρου, όταν συνέβη ένα μικρό «μουσικό ατύχημα» κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου περάσματος.
Όταν οι δύο πιανίστες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ερμηνεύσουν το Διπλό Κοντσέρτο BWV 1061 το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, και εδώ φάνηκε το πόσο μεγάλοι μουσικοί είναι. Όχι μόνο δεν επέβαλλε ο ένας στον άλλο το προσωπικό του ύφος και στύλ, αλλά έπαιξαν σαν να ήταν μια ψυχή και ένα σώμα. Μόνο πολύ μεγάλοι μουσικοί έχουν την «ταπεινότητα» που επέδειξαν ο Steuerman και ο Lively, η ερμηνεία τους ήταν ένα πραγματικό μάθημα ταπεινοφροσύνης μπροστά στη μουσική του Μπαχ.
Μια αξέχαστη συναυλία, που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια.