Το καινούργιο βιβλίο της Λυδίας Ζερβάνου, (κόρη της μεγάλης πρωταγωνίστριας της ΕΛΣ Μάρθας Αράπη και του επίσης εξαιρετικού Γιώργου Ζερβάνου) , έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Διεθνή βιβλιογραφία.

Το βιβλίο “Singing in Greek”, δεν είναι απλά μια εξερεύνηση της Ελληνικής γλώσσας και της προφοράς της, αλλά και μια γενική ενδελεχής παρουσίαση της Ελληνικής Μουσικής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά τον παραγόμενο ήχο των Ελληνικών,(φωνήεντα, σύμφωνα κλπ) και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προφέρονται στο τραγούδι.

Αυτό ειδικά το μέρος αποτελεί και την καρδιά του βιβλίου, χρήσιμο όχι μόνο στους αλλοδαπούς τραγουδιστές αλλά και στους Ελληνες. Η λεπτομερής ανάλυση της φωνιτικής γλώσσας αλλά και ο τρόπος της μεθόδου που αναλύονται, μαρτυρούν την εις βάθος γνώση της συγγραφέως, όχι μόνο της Ελληνικής γλώσσας αλλά και του ήχου που παράγουν οι λέξεις, όχι μεμονωμένες αλλά και σαν φράσεις. Ετσι ο μελετητής αποκτά μια σωστή άποψη για το πώς πρέπει να προφέρονται τα Ελληνικά στο τραγούδι.

Το δεύτερο μέρος είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, και αφορά μια εκτενέσταση μελέτη πάνω στους Ελληνες λόγιους συνθέτες και τα έργα τους με παραδείγματα προφοράς απο διάφορα γνωστά έργα τους. Ξεκινώντας με μια αναφορά στην Ελληνική μουσική δημιουργία απο το 1770, περνώντας στην σχολή των Ιονίων Νήσων, και την Εθνική Σχολή, αμέσως μετά στην Οπερέττα και τους συνθέτες της, καταλήγοντας στην σύγχρονη Ελληνική δημιουργία. Αναφορά γίνεται και στα Ελληνικά Τραγούδια του Μωρίς Ραβέλ, ενώ το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια αναφορά στους Ελληνες Εκδότες Μουσικής, στους Ποιητές έργα των οποίων έχουν μελοποιηθεί, σε Οργανισμούς και Πανεπιστήμια που έχουν άμεση σχέση με την Μουσική, κλείνοντας με μια εκτενή βιβλιογραφία.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν δεν είναι μια απλή επιστημονική μελέτη πάνω στην προφορά των Ελληνικών στην φωνητική μουσική, κάτι που πρώτη φορά εμφανίζεται, αλλά και μια εις βάθος μελέτη της Ελληνικής Μουσικής δημιουργίας και των συνθετών της. Ετσι το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών και διαβάζεται άνετα τόσο απο τον ειδικό ενδιαφερόμενο όσο και απο τον απλό μουσικόφιλο. Ευχεται κανείς το βιβλίο αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για την παρουσίαση Ελληνικών έργων τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Πολλά εύσημα οφείλονται στη συγγραφέα Λυδία Ζερβάνου, τόσο για την βαθειά επιστημονική της γνώση και μελέτη πάνω στην γλώσσα γενικά και στην μουσική προφορά της ειδικότερα, όσο και για την ιστορική της κατάρτηση. Ενα βιβλίο που οφείλει να βρίσκεται στα ράφια κάθε μουσικού, και κάθε μουσικόφιλου.

Tο βιβλίο είναι έκδοση των Rowan & Littlefield 2015. 330 σελίδες.