Ο Ιάκωβος Παππάς είναι γνωστός στον μουσικό κόσμο όχι μόνο σάν διευθυντής Ορχήστρας αλλά σαν ένας απο τους καλύτερους τσεμπαλίστες με μεγάλη καριέρρα και σημαντική δισκογραφία. Στην χώρα μας τον γνωρίσαμε κυρίως σαν Διευθυντή Ορχήστρας με τις παραγωγές του «Ατυ» και της «Μήδειας» που παρουσιάσθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Petit Opera du Monde.
Στις 2/3 μας παρουσίασε στην Γερμανική Εκκλησία ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα Γαλλικής μουσικής δωματίου με την Σοφί Ιβαμουρά βιολί, με άγνωστα έργα που πρώτη φορά παρουσιάζονται στη χώρα μας, των Μοντνβίλ, Λεκλέρ και Ρουγιέ , τα έργα του οποίου έχει ηχογραφίσει στη Γαλλία σε δίσκο ακτίνας.
Ο Ιάκωβος Παππάς μας αποκάλυψε με το παίξιμό του έναν ήχο που προσωπικά δεν πίστευα πως μπορούσα να ακούσω απο ένα τσέμπαλλο. Η απαράμιλλη τεχνική του όπως μας τη αποκάλυψε στην Τρίτη Σουίτα για τσέμπαλλο του Ρουαγιέ, σε συνδυασμό με την μουσικότητα που διαθέτει σαν καλλιτέχνης , έδωσε ζωή και πνοή στα έργα που ερμήνευσε, κάνοντας το τσέμπαλλο να ακούγεται σαν μια ολόκληρη Ορχήστρα. Μας αποκάλυψε όχι μόνο τις κρυφές χάρες, το ύφος και την ευγένεια των έργων αυτών αλλά και την δραματική , θεατρική θα έλεγε κανείς, πλευρά τους που πολύ σπάνια τονίζεται στην ερμηνεία αυτής της μουσικής. Η συναυλία ήταν μια πραγματική «θεατρική παράσταση» που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Μας απέδειξε πως η μουσική αυτή είναι κάθε άλλο απο βαρετή και κουραστική όταν παίζεται με τον σωστό τρόπο και τον σεβασμό που της ανήκει. Ολα είανι θέμα άποψης σε συνδυασμό με την βαθεια γνώση του αντικειμένου.
Ο συνδυασμός δύο τόσο ταλαντούχων μουσικών ήταν αποκαλυπτικός ως πρός την ερμηνεία αυτής της τόσο δύσκολης μουσικής. Η Σ. Ιβαμουρά είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ μεγάλο ταλέντο. Ο ήχος της είναι γεμάτος, ευαίσθητος αλλά και δυναμικός, ενώ η μεγάλη της γνώση και αφοσίωση στην μουσική αυτή της επέτρεψε να αποδώσει τα δύσκολα αυτά έργα με άνεση και λάμψη αποκαλύπτωντας όλες τις μουσικές αποχρώσεις των έργων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην εξαιρετική της ερμηνεία στην Σονάτα για βιολί του Λεκλαίρ. Μία πολύ μεγάλη μουσικός που ελπίζουμε σύντομα να ξανακούσουμε στην Αθήνα.
Περιμένουμε περισσότερες συναυλίες αυτου του επιπέδου και ποιότητας που τόσο έχουμε ανάγκη να ακούσυμε στον χειμαζώμενο πολιτιστικό μας χώρο όπου συνήθως επικρατεί η προχειρότητα και η άγνοια.